Hivatalos honlapja
Turizmus - Természet

A 695 km hosszú Dráva folyó az olaszországi Dobbiaco (Toblach) és San Candido (Innichen) között 1228 m tengerszint feletti magasságban ered és a horvátországi Aljmasnál 83 m tengerszint feletti magasságban ömlik a Dunába. A Dráva folyó vízgyűjtő területe 40 ezer km2, átlagos vízhozama kb. 600 m3/s. Legnagyobb mellékfolyója a Mura.

A Dráva folyó a 237-es fkm-nél éri el hazánk területét (Dráva-Mura torkolata), és a 70,2. fkm-nél lépi át országhatárunkat Horvátország felé. E két pont között mintegy 166 fkm a távolság, azonban a magyar-horvát közös Dráva szakasz ennél lényegesen rövidebb, tekintve, hogy a folyó 227,6-198,6 fkm-ek között tisztán horvát területen folyik. A Dráva folyó – különösen Somogy megyében - gyakran keresztezi a magyar-horvát államhatárt, nemritkán a bal parton horvát, a jobbparton magyar területek találhatók. Ennek oka az, hogy a mai államhatár egyrészt egykori Dráva-ágat (melytől az oldalazó erózió miatt a mai meder jelentős távolságra is lehet), másrészt évszázadokkal ezelőtti tulajdon- és birtokviszonyokat jelent.

A Dráva melletti terület a Duna-Dráva Nemzeti park része, a turisták kedvelt helye. A folyó menti területeken való barangolás során akár a hódok élőhelyére is rábukkanhatunk, amely az évekkel ezelőtti hódtelepítésnek köszönhető. Vízváron található a vizitúrázók egyik csónakkikötője is. A környéken jelentős a vadállomány. A nagyvadak közül a szarvas, őz és vaddisznó is honos errefelé. Éppen ezért vigyázni kell az utakon! Ha óvatosan közlekedünk, sok állatot láthatunk főleg a kora reggeli és az esti órákban. A szárnyasok közül a vadkacsa, az erdei szalonka és a vadliba gyakori ezen a vidéken.

Régebben szép sétákat lehetett tenni az Öregtölgyes parkerdőben, de ma a parkerdő már nem szolgál közösségi célokat. Helyette a település központjában egy turisztikai célú közösségi tér lett kialakítva, közvetlenül a Kis Dráva mellett, a Művelődési Ház mögötti területen.

A falu főutcáját kétoldalt tuják szegélyezik. A jelentős mértékben érintetlen természeti környezet és a gyors folyású Dráva számtalan turistát vonz, elsősorban a természeti szépségeket kedvelők köréből.

Ritka növény és állatvilág van itt: hód, kislile, kiscsér, fekete gólya, rétisas, magyar színjátszó lepke, királyharaszt, vidrafű, lápi csalán, fekete sügér, bucófajok, felpillantó küllő, leánykoncér, botoskölönte is utunkba akadhat. Ez ideális terepet biztosít a természetbarátok számára.
Tavasszal hóvirágmezőben gyönyörködhetünk a település menti természeti környezetben. Azonban vigyázat! Védett virág!
Régen halban nagyon gazdag volt a Dráva, tréfásan azt mondták, több a hal, mint a víz. Ebből kifolyólag egykoron biztos megélhetési forrást jelentett a Dráva folyó és gazdag halállománya a helyiek számára. Napjainkra a folyó megélhetési funkciója elveszett, azonban továbbra is csendes, kellemes horgászási lehetőséget nyújt a környékre utazók és a helyben lakók számára.

További menüpontok
Szálláshelyek
Vízvár komfortos szállásokat kínál vendégeinek. Az alábbiakban megtalálja azokat a létesítményeket, ahol kényelmes körülmények között pihenhetnek az utazók.
Fotógaléria


Térkép